Slangengif

395px-Snake_Goddess_Crete_1600BCIn de oudheid zijn vele afbeeldingen gevonden van vrouwen met slangen. De slangengodinnen van Kreta zijn heel bekend. Maar over de functie van die slangen is niet veel bekend.

Tijdens het schrijven zag ik in mijn verbeelding hoe de slangen de tempelschatten bewaakten en dat er priesteressen immuun voor waren. Het leek heel logisch. Fysiologisch zou het ook best kunnen, want het immuunsysteem is een heel flexibel systeem. In de bijbel staat een verhaal over Paulus die een slangenbeet overleefde. Maar  harde bewijzen kon ik niet zo makkelijk vinden.

Als imker heb ik ervaring met een bijengifallergie, waar je ook met de juiste behandeling overheen kunt groeien. En omdat alles verder zo logisch was, heb ik die slangen gebruikt. Een roman is ten slotte geen wetenschappelijk artikel voor de Lancet.

Maar kijk, wat ik nu vind: een 45 jarige man die imuniteit heeft opgebouwd  voor slangengif. Hij laat  zich al jaren door slangen bijten. DON’T TRY THIS AT HOME.

Een andere slangenman is Tim Friede. Ik raad het niemand aan. Er worden hier grenzen overschreden. Dit is werk voor helden.