Index van Receptenboek

wijsheid

Recept van Speltbrood

Uit het Receptenboek van De Magische Bongerd

Speltbrood

Wij maken ons eigen speltbrood. We kneden het met de hand en bakken het in de broodmachine.

Ingrediënten

500 gram vers gemalen speltmeel --- 3 theelepels zout --- 1 afgestreken theelepel gedroogde gist --- 1 afgestreken theelepel suiker --- 275 gram water

Bereiding

Meng eerst de droge ingredienten. Doe het water erbij en roer het geheel met een vork zodat een samenhangende deegbal ontstaat. "Kneed" het deeg nog even een beetje met de vork en laat het enige tijd staan zodat het water goed opgenomen wordt door het meel. Daarna goed doorkneden. Als het deeg stug aanvoelt, doe er dan gewoon nog wat water bij zodat het lekker aanvoelt. Als je het te nat maakt kun je altijd nog wat meel toevoegen. Daarna bij voorkeur een uur of acht laten rijzen en dan bakken. Circa 40 minuten op 200 graden.

Resultaat

Het brood smaakt heerlijk met kaas en onze eigen jammen.

Aantekeningen

Om het brood makkelijk uit het bakblik te krijgen, vet het dan in met olie en stooi op de bodem wat havermout of zemelen. Wat ook heel lekker is: sesamzaad of zonnebloempitten.

Met ongeveer een derde deel van het deeg kun je nog iets leuks en lekkers maken: Olijvenbrood .

Door het deeg vrij lang te laten rijzen, wordt het brood nog beter verteerbaar. Als je daar meer over wilt weten, lees dan onze column Brood bakken .

index

wijsheid

OŽde!: RECEPT = SPELTBROOD; Updated: 5 Feb 2014 14:18:57